fbpx
Jurajski Klimat - portal informacyjno - turystyczny

Poręba – nowe wejście do lokalnej poczty

Poręba –  nowe wejście do lokalnej poczty
Budynek  Poczty Polskiej – ma nowe wejście. Jakie jeszcze zmiany zobaczymy pod adresem: Chopina 1?

Nadszarpnięte zębem czasu wejście do budynku przy ul. Chopina 1 – porębskiej siedziby Poczty Polskiej – zostało właśnie gruntownie przebudowane.

W jaki sposób? Wyłoniona w przetargu firma budowlana dokonała rozbiórki istniejących schodów wejściowych oraz podestu, które były w bardzo złym stanie technicznym. – Zagrażały bezpieczeństwu osób wchodzących do budynku poczty – mówi Barbara Czernik, inspektor budowlany.

Schody z murkami w szlachetnym tynku

W miejsce rozebranych schodów wykonane zostały nowe, z kostki brukowej betonowej opartej na opornikach betonowych. – Nowy podest także wykonano w tej technologii, z kostki betonowej typu VISIO z mikrofazą. Dodatkowo na murkach wejściowych okalających schody położony został tynk szlachetny – podkreśla inspektor Czernik.

Drewniane wahadłowe drzwi zastąpiono aluminiowymi

To jednak nie wszystko. Miasto zdecydowało o wymianie starych, drewnianych drzwi wejściowych. Zastąpiły je nowoczesne drzwi aluminiowe, przeszklone, z otwieraniem automatycznym na fotokomórkę.

Nowe drzwi zaopatrzone są nad wejściem w kurtynę powietrzną z nagrzewnicą elektryczną. A co najważniejsze; dostosowano je do potrzeb osób niepełnosprawnych oraz poruszających się na wózkach inwalidzkich. – Stare drzwi wewnętrzne wahadłowe musiały zostać zlikwidowane z uwagi na dostępność osób niepełnosprawnych oraz możliwość ewakuacji z pomieszczeń poczty – wyjaśnia pani inspektor.

Nad wejściem wstawiono nowo okno

Wymieniono również stare drewniane okno nad wejściem do siedziby porębskiej Poczty Polskiej. Nowe jest z PCW, ma jednak ten sam ozdoby kształt – w górnej części wieńczy je koło.

W wejściu do budynku wykonano także nowe tynki z płyt gipsowo-kartonowych. Ekipa budowlana zabezpieczyła w tym miejscu narożniki, pomalowała tynki, w wejściu wymieniła również lampy oświetleniowe.

Cała inwestycja kosztowała niemal 128 tys zł. Efekt jest jednak zdumiewający. – Jest teraz bezpiecznie i miło dla oka – podkreślają przedstawiciele Urzędu Miasta w Porębie.

Źródło:

UM Poręba